Tuesday, June 7, 2011

Tutorial Buat Header

assalamualaikum! oo) hari ni nak buat tuto! :apple: tuto ni takde orang request tp kwn aku, aina :girl: nk buat header untuk blog die, so aku buatkan lah tuto ni untuk die :rose: *aina, cepat cakap thank you!* haha takdelah! ikhlas ni! :angguk:

1. Bukak Photoscape (takde? dowload cepat!)
2. tekan 'editor' (rujuk gambar dibawah)



3. tengok navbar belah kanan hujung sekali- tekan menu



4. dah? pastu tekan new photo

5. *rujuk gambar bawah



  • kotak merah, adjust ikut width blog korang. buka template designer, tekan adjust width. pastu catat width dengan height blog korang.
  • kotak purple, pastikan warna sentiasa putih okeh
6. hiaslah dgn kawaii fonts and pictures

- buka OBJECT


7. *rujuk gambar bawah
- nak masukkan gambar? tekan yg warna merah
- nak tulis? tekan yg warna purple


and...



tadaaa! done! :)

* weii lom abes lg tauu! kene lah transparent kan header tuu.. pegi kat SINI.. kalau nak tgok betul betul, click aje gambar tu untuk tumbesaran :)

semoga berjaya! Assalamualaikum!

2 comments:

  1. rajinnye buat ape ni? tutorial.. hmm.. :P

    ReplyDelete
  2. @angah: biase along mmg rajin :P

    ReplyDelete

saye suke owang yang tngh comment ni ^_^